Velitelovo děvče

Autor: Pam Jenoff
Originální název: The Kommandant´s Girl
Nakladatelství: Víkend
Počet stran: 336



Krásný den všem. Pomalu k nám doráží studený podzim, a proto je nejlepší posadit se někde s dobrou knihou. Třeba s tou, na kterou dnes píši recenzi. Asi už jste si všimli, že se jedná o román Velitelovo děvče.
Na tuto knihu jsem narazila náhodou u jedné youtuberky a svým příběhem mě velmi zaujala. Když jsem se pak dozvěděla, že je ve výprodeji, musela jsem ji hned rychle objednat.
Jak už anotace napovídá v této knize jde o příběh lásky německého důstojníka a židovské dívky.



Mladičká Emma žije pokojně se svým manželem pouhý půlrok, když začne válka. Její manžel Jacob je jeden z hlavních představitelů odboje a v jednu noc oznámí své ženě, že musí odejít, a že ona se musí přestěhovat ke svým rodičům. Emma naprosto důvěřuje svému muži, a tak hned další den spěchá k rodičům. Ti však doma nejsou, odvedlo je gestapo do ghetta, kam se Emma vydává. Před branami nahlásí kdo je a kdo je její rodina, se kterou se konečně setkává. Několik měsíců žije v ghettu a seznamuje se s Martou a s jejími přáteli. Po čase zjistí, že i oni jsou odbojáři stejně jako její manžel. Pomocí jednoho z těchto členů uteče do domu Krysie, tety Jacoba. S ní ale také Lukasz, syn židovského rabína, kterému zemřela matka a otec je ve vězení. Oba dva dostanou jinou identitu. Z Emmy, židovky, se stává Anna, katolička, která žije u své příbuzné se svým bratrem Lukaszem. Pro Emmu je velmi těžké přijmout zvyky křesťanství, ale pomalu to zvládá. Když však dostane práci u hlavního velitele nacistů jako sekretářka, je zdrcena a myslí si, že to nezvládne. Už od začátku knihy víte, že mezi ní a velitelem se odehrává jakási podoba lásky, kterou však sama Anna pozná až když je pozdě.



Na začátek musím říct, že miluji příběhy z druhé světové války a příběhy se židy, protože mi to přijde na jednu stranu strašně odporné ty věci, které se děli, ale na druhou také strašně zajímavé. Tento příběh proto ukrýval všechno, co mám ráda, tudíž asi tušíte, že se mi kniha velmi líbila.
Skoro každá kniha má jak svá pozitiva, tak ale i negativa. A tato není výjimkou. Asi začnu negativy, abych mohla skončit něčím hezkým. Mám asi rovnou dvě a to jedno je zásadnější, jak to druhé. Za prvé mi přišlo, že ten začátek byl maličko nudný a popravdě mě moc nebavil, ale potom, když se dostanete do děje po nějaké padesáté stránce, tak vás příběh oslní. Takže tohle je asi nějaký můj problém, kdy to možná ani ak není, ale mě to prostě tak přišlo. A to druhé negativum se skrývá na konci. Celý ten konec to, jak to dopadlo, bylo podle mého názoru hodně useknuté, jako kdyby to autorka chtěla jen rychle dopsat. A už vůbec se mi nelíbilo s kým Emma nakonec skončila. To jsem prostě nečekala a nelíbilo se mi to.



Jak už jsem řekla, tak skončím pozitivy a to první je, že styl psaní se mi hodně, hodně líbil, protože do něj autorka zakomponovala i jiné jazyky, které do děje patřily. Samozřejmě tam není celá věta v cizí řeči, ale je to obsaženo v přímých řečech. Prostě drobná slova, kterým ale rozumíte. Další, co se mi líbilo, a co jsem viděla poprvé, že ten hlavní hrdina jakožto nacista, se sice bez toho aniž by řekl, slitoval nad židy v Osvětimi a to bylo velice hezké.
Jak vidíte, tak dnešní recenze je velmi obsáhlá a dlouhá a právě na tom můžete vidět, že mám co ke knize napsat, a že mě zaujala. I přes všechny negativa se mi velmi líbila a musím jí odpustit ten pomalý začátek, protože to naprosto vykompenzovala tím příběhem. Takže dnešní hodnocení jsou čtyři srdíčka a já doufám, že pochopíte, proč takto hodnotím.
Užívejte poslední pěkné dny a nezapomeňte číst.
S láskou



Evelin


Komentáře

  1. Páááni!!!! Vypadá parádně, já teď zrovna čtu "Pomsta nosí pradu", ale snad bych se někdy dostala i k této. Prostředí a děj téhle knihy by mě asi bavil, protože rádu čtu příběhy právě z této doby. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat