Manželé odvedle



Autor: Shari Lapena
Originální název: The Couple Next Door
Počet stran: 272
Nakladatelství: Knižní Klub



Přišel podzim. Moje nejoblíbenější roční období. Konečně si můžu zalézt pod deku s teplým čajem a zapálit si svíčky. Za oknem padají listy a já se cítím neskutečně šťastná. Před čtrnácti dny jsem byla na sportovně-turistickém kurzu se školou v Chorvatsku a jedna z mých spolužaček s sebou měla knížku. Byli to zrovna Manželé odvedle a já si pomyslela, že bych si ji konečně mohla také přečíst. Přijela jsem domů a opravdu, podzim mi přivál náladu na thrillery a detektivky. Poprvé po více než roce.
Manželé odvedle vypráví příběh o mladém páru, kterému se nedávno narodila malá holčička. Byli pozváni na narozeninovou večeři k sousedům, ale jelikož sousedka Cynthia nemá ráda děti a jejich křik, nemohli si vzít Coru s sebou. Marc a Anne se tedy dohodnou, že svou dceru nechají doma se zapnutou chůvičkou a každou půlhodinu ji půjdou zkontrolovat. Když se však v půl druhé ráno vrátí domů, postýlka je prázdná. Cora nikde. Někdo ji unesl.
Po přečtení anotace jsem se na knihu hned vrhla. Říkala jsem si, že to bude tak napínavé, že se od toho nebudu moct odtrhnout a přečtu to za pár dní. Nedivte se, jsem neskutečně moc pomalý čtenář. A ono to vážně takové bylo. Styl psaní a celkově příběh vás pohltí tak, že nebudete moct stejně jako já skončit a každou chvíli, kdy číst nebudete, se na to alespoň budete těšit. Tohle všechno vám můžu zaručit.
Co se týče děje, ze začátku jsem s ním neměla nejmenší problém. Všude napětí, nevěděli jste, kdo zločin doopravdy spáchal, ale asi v půlce knihy se to zhoršilo. Celý příběh se začal až nesmyslně zamotávat a mně začínalo být jasné, kdo za vším stojí. Smysl to samozřejmě nakonec dává, ale nemyslím si, že by někdo byl až takhle moc zahleděný do sebe a něco takového vážně udělal. Takoví lidé musejí být vážně odporní. Když jsem o příběhu vyprávěla příteli, řekl mi, jak můžu číst něco takového, že jemu to přijde děsně depresivní. Mně to třeba nepřijde, ale každý jsme jiný.
Docela mě překvapilo, že jako první začal detektiv podezírat samotné rodiče. Nechápala jsem, jak by mohl někdo unést nebo dokonce zabít vlastní dítě a pak hrát divadlo před policií, jak strašně smutný a deprimovaný je.
Až do tři čtvrtě knihy jsem byla naprosto nadšená, dokonce jsem uvažovala nad tím, jestli náhodou se nestane zázrak a tato kniha se mi bude líbit víc než Stalker od Larse Keplera, ale pak jsem se spálila. A to hodně. Samotného viníka už víte cca. od poloviny knihy, ale ten zbytek, to je teprve něco. Dozvíte se, že nikdo není až tak nevinný, a že každý má na celkovém ději svůj podíl, ať už negativní nebo pozitivní. Ale dá se říct, že kdyby nic nikdo nezamlčoval, Cora by se k rodičům dostala mnohem dříve.
Každopádně můj konečný názor je vcelku kladný, ale žádná velká hitparáda. Takový obyčejný, napínavý thriller, který vás nenechá od něj odejít. Myslím, že mnohem lepší volbou je již zmiňovaný Lars Kepler.

Četli jste Manželé odvedle nebo autorčinu novou knihu Někdo cizí v domě?





S láskou
Evelin Monde

Komentáře

  1. Tato kniha mě moc zajímá už pěkně dlouho, ale vždycky jsem dala přednost nějaké jiné knize, tak snad se k ní brzy dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že za to ve výsledku stojí. Snad se k ní dostanete, ale chápu, knížek je tolik a času tak málo. :(

      Vymazat

Okomentovat